пятница, 3 января 2020 г.

Тези науково – дослідницької роботи на тему: «Особливості будівництва народного житла у Добровеличківці»


Тези науково – дослідницької роботи
на тему: «Особливості будівництва народного житла у Добровеличківці»
Роботу виконав  Тупчієнко Святослав  Сергійович
учень 9 класу
Добровеличківської спеціалізованої
загальноосвітньої школи -інтернат І-ІІІ ст.,
смт Добровеличківка, Кіровоградська область
Актуальність теми  зумовлена тим що, в  умовах національно-культурного відродження українського народу, піднесення національної самосвідомості особливого значення набуває українознавство. Воно спроможне з’єднати зв'язок епох, стати засобом вивчення культурної спадщини, розвитку кращих традицій українського народу.
Народне житло тісно переплітається з духовним та культурним життям українського народу. Дослідження українського житла дозволяє дослідити та зберігати  історію рідного краю,  краєзнавчі матеріали для майбутніх поколінь.
Мета наукової роботи полягає в тому що, на основі комплексного опрацювання всіх доступних джерел історичної, краєзнавчої літератури, матеріалів місцевого краєзнавчого музею, архівних даних, свідчень старожилів дослідити регіональні особливості будівництва та  народні традиції пов’язані з  будівництвом жител у Добровеличківці.
Предмет дослідження:традиційне українське житло–особливості будівництва та традиції.
  1. Досягнення конкретної мети передбачає вирішення наступних дослідницьких завдань:
  2. дослідити всі доступні джерела та літературу з даної тематики;
  3.  розкрити особливості історичного розвитку народних жител;
  4.  визначити головні характеристики народного житла та його особливості будівництва на Добровеличківщині;
  5. порівняти особливості будівництва житла  в різні історичні епохи;
  6. проаналізувати технологічний аспектукраїнського житла на Добровеличквівщині (вибору місця забудови, типу хати, матеріалів, особливостей стін, вікон, стелі, даху);
  7. висвітлити українські традиції пов'язані з будівництвом народного житла;

Результати роботи можуть бути використані в навчально-виховному процесі, при вивченні історії рідного краю, музейництві.
В результаті проведеного дослідження та на основі вивчення та опрацювання джерел і літератури вдалося з’ясувати  головні особливості розвитку народного житла на Добровеличківщині. Дослідження показало, що  перші будівлі з’являються на території України ще за часів трипільської культури та яскраво демонструють нам прадавню українську культуру. Поява житла зумовлена рядом об’єктивних причин. По-перше, географічним розташуванням  Наддніпрянської України, зокрема Кіровоградщини, та особливостями природних та кліматичних умов.  По-друге, поява  народного житла зумовлена особливостями національних традицій українського народу.
         Особливості будівництва також залежали від  історичної епохи, яка диктувала свої вимоги. Головні характеристики будівництва української  хати на Добровеличківщині є традиційними для України. Регіональні особливості народного житла найяскравіше представленні саме на Добровеличківщині, тому що саме тут, бере свій початок  Трипільська культура..Саме цей регіон дав перші хати – напівземлянки, які перетворились на українську хату.
         Велику роль українська хата відігравала і в духовному світі українців. З нею пов’язано багато традицій.  Саме хата символізувала добробут та злагоду в сімейному колі. Обрядовість пов’язана з процесом будівництва житла збереглася до цього часу, хоча і набула сучасних рис.



Комментариев нет:

Отправить комментарий